Levendula – A természet illatos patikája

Levendula – A természet illatos patikája

szerző Admin dátum 2018-10-04 in hidrogél tapasz, kalauz

Bár elsőre szinte mindenkinek a romantikus, szélben hullámzó lila mezők jutnak eszébe a levenduláról, a visszafogott, törékeny kis növény igazából a természet gyógyhatás-Ferrarija – ahol szépség és hatékonyság hibátlanul egyesül. Olaja és készítményei antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő hatással is bírnak, nem véletlen, hogy erejét Spiranto légzéskönnyítő- és Venolite vénás tapaszunkban is próbára teheted. De lássuk tudnivalóit, élettani hatásait részletesen ennek az ismert gyógy-, fűszer- és dísznövénynek.

A legtöbben valamilyen formában már biztosan találkoztunk a lila virágú levendulával, amit itthon az Év gyógynövényének választott meg a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. Utóbbi biztosan nem véletlen, hiszen nagy mennyiségben terem a Tihanyi-félszigeten (az ottani levendulamező emiatt válhatott kedvelt turistacélponttá), ráadásul Bittera Gyula jóvoltából már 1920 óta termesztik ipari céllal is.

De mi lehet az oka annak az ellenállhatatlan vonzalomnak, amivel ez a növény évezredek óta rabul ejti az emberiséget?

A választ a legrövidebben így fogalmazhatjuk meg: az impozáns külső csodás belsőt rejt. A levendula mediterrán vidékről származik és már az ókorban is ismert volt fertőtlenítő hatásáról. Latin neve a „lavare” igéből származik, melynek jelentése „mosni” – ezzel is utalva sebfertőtlenítő funkciójára. Angliában a pestis járvány idején számított életmentőnek: csuklóra kötözve viselték, hogy távol tartsák maguktól a fertőzést.

Legfontosabb tulajdonságai az antibakteriális, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, nyugtató, keringésjavító, immunrendszer erősítő, fájdalomcsillapító és gombaölő hatása. Ezenfelül elősegíti a testi-lelki frissességet, enyhíti a fejfájást, pozitívan befolyásolja a depresszív állapotot, segíti az elalvást, megszünteti az alvászavarokat. Nyugtatja a bőrt, enyhíti a rovarcsípések okozta kellemetlenségeket, csökkenti az izmok, ízületek gyulladásának mértékét. Használata javasolt szív- és érrendszeri problémák esetén is.

Szerteágazó jótékony hatásait nagyszerű hatóanyagainak köszönheti: esszenciális olajai a linaool, a linalyl-acetát, valamint a cineol és a kámfor. Ezenkívül megtalálhatóak benne különböző cserző anyagok, flavionok, glikozid, gyanta, herniarin, keserűanyag, kumarin, limonén, rozmarinsav, szaponin, tannin, triterpenoid, umbelliferon és ursolsav is.

Számtalan gyógytea készíthető belőle, de érdemes fürdővízbe is cseppenteni az értékes olajból, sőt sokan a konyhában is használják: készíthetünk belőle üdítőt, de akár lekvárt is.

Levendula tapaszba zárva – ahol hagyományos gyógyítás és a legmodernebb gyógyszerészeti technológia találkozik

A fentebb leírt sok előny ellenére, sokan mégsem tudják eldönteni, hogy bizalmat adjanak-e a levendulának, vagy általában a gyógynövényeknek.

Ugyanis míg a modern gyógyászat forradalmi újdonságaiban, a tablettákban sok oldószermaradék vagy más mesterséges vegyület is található, két elvitathatatlan előnyük biztosan van: praktikus forma és ellenőrzött hatóanyag mennyiség. Ezek nélkülözhetetlenek a várt hatáshoz.

Akadhat olyan megoldás, amivel kecske is jól lakhat és a káposzta is megmaradhat?
Bizony! A tapaszok!

Ezek az orvostechnikai eszközök ugyanis ugyanúgy gyógyszeripari körülmények között, modern laboratóriumi technikával készülnek, miközben az előállítók ügyelnek a hatóanyagok natúr mivoltának megőrzésére is.

Így egyesül a klasszikus gyógyászat gyógynövényeinek természetes hatása a modern technológiával.

Az eredmény a tablettákhoz hasonlóan:

  • Praktikusan bevethető, hiszen a tapaszok könnyedén hordhatóak, jól tapadnak.
  • Ellenőrzött körülmények között, fix összetétellel készülnek, így minden tapasz egyforma erővel bír.
Hogy mikor vetheted be őket a levendula erejével felvértezve?

Spiranto légzéskönnyítő tapaszunkkal az allergia vagy megfázás okozta orrdugulás kellemetlenségeitől szabadulhatsz meg természetesen. A tapaszban a levendula mellett még menta és eukaliptusz balzsamolajok is segítik a fellélegzést.

TUDJ MEG TÖBBET!

 

Venolite hidrogél tapaszunkban az aromaterápia részeként hat a levendula a narancs- és eukaliptusz olajok társaságában. A hidrogél tapasz a vénás problémáktól, nehézláb-érzettől segít megszabadítani növényi kivonatok segítségével, amíg innovatív központi magja a víz hűsítő erejével nyugtatja az érintett területet.

TUDJ MEG TÖBBET!

 

HOL VÁSÁROLHATOD MEG A TAPASZOKAT?

A tapasz vény nélkül megvásárolható a patikákban!

De megtalálod ŐKET többek között ezekben a webshopokban is:

eMpatika: https://mpatika.hu/

PrevencioPatika: https://www.prevenciopatika.hu/

Arcanum Patika: https://arcanumpatika.hu/

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *