Hogyan kúráld természetesen az ólomnehéz, fájó lábakkal járó visszérbetegséget?

Hogyan kúráld természetesen az ólomnehéz, fájó lábakkal járó visszérbetegséget?

szerző Admin dátum 2018-03-09 in hidrogél tapasz

A vér tested éltető futárszolgálata: a feladata eljuttatni a szerveidhez az oxigént és a tápanyagokat, elszállítani a sejtekből a működésük után keletkező felesleges anyagcseretermékeket és a széndioxidot, amivel a folyamat újraindul. Ezt a körforgást gátolják a visszérbetegségek, amelyek a visszamaradó anyagokat szállító vénák problémái miatt lépnek fel. Sokan az időskorral társítják mindezt, pedig manapság egyre több az olyan életmódi beállítottság, munkakör, ahol fiatalok szembesülnek a rugalmatlanná vált érfalak, lelassult keringés, kitágult erek és pangó vér miatti kellemetlenségekkel. Eleinte ugyan mindez „csak” ólomnehéz, dagadt lábakat, kisebb fájdalmakat és esztétikai problémákat jelent, de az idő múlásával komolyan fenyegetheti egészségünket. Hogy kik és miért érintettek, mire kell figyelni és hogyan segíthet a problémák orvoslásában egy olyan természetes hidrogél tapasz, mint a Venolite, arról Dr. Vértes András angiológussal, belgyógyásszal, kardiológussal beszélgettünk a Tapasz blogon. Plusz, ajánlunk néhány házi praktikát, amikkel tapaszunk hatását erősítheted a megelőzésben.

Tapasz blog: Elnehezült, fájó lábak, duzzadt bokák, kicsit jobban látszódó erek. A visszérproblémákkal társított leggyakoribb nyűgök ugyan kellemetlennek hatnak, de nem tűnnek annyira rémisztőnek. Mennyire kell ettől a betegségtípustól valójában tartani, mennyi odafigyelést igényel?

Dr. Vértes András: A visszérbetegségek számtalan problémát rejtenek magukban, de talán az egyik legrosszabb tulajdonságuk, hogy rendkívül alattomosan furakodnak be a mindennapjainkba. A kezdet kezdetén lehet, csak annyit érzékelünk az egészből, hogy egy fárasztó nap után jól esik kiszabadítani a cipőnkbe beledagadt lábunkat. Azonban a történet, ha életkörülményeink vagy örökölt tulajdonságok miatt egy visszérprobléma kiindulópontjáról van szó, nem áll meg ennyiben. Először a nap végén a boka már kissé meg is vastagszik, majd jön a viszketés, amihez ilyenkor még jelentéktelennek tűnő fájdalom társul. Ez sajnos fokozatosan erősödik és végül már nemcsak este okoz problémát, hanem megkeseríti a nap aktív részét is, ahol családunkkal, barátainkkal töltenénk időt vagy épp munkánkkal foglalkoznánk. Később következnek az éjszakai izomgörcsök, az egész folyamat pedig fekélyek kialakulásáig vagy trombózisig is vezethet. Amiért mindez ilyen súlyos következményekkel zárulhat, és ami miatt véleményem szerint, komolyan kell venni a jelenséget, hogy a test egyik alapvető működési rendszerét, a keringést rontja le a betegség. A vénák ugyanis akkor tudják megfelelően elszállítani a szív felé az elhasználódott vért, ha a bennük található billentyűk hatékonyan működnek, az erek fala ép és rugalmas, a környező izmok pedig segítenek a megfelelő irányba nyomni a vért. A visszérbetegségeknél ez az összetett, érzékeny rendszer borul fel, a pangó vérrel telt végtag pedig tényleg komoly probléma.

T.b.: Kiknek kell erre jobban odafigyelnie?

Dr. V.A.: Sokan azt feltételezik, hogy mindez inkább csak időskorban lép fel, ezért nem fordulnak szakemberhez még a kezdet kezdetén. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek köre egyre bővül Magyarországon is, jelenleg a lakosság mintegy 20%-áról beszélhetünk. A feltételezésekkel szemben sok köztük a fiatal, köztük is túlsúlyban vannak a hölgyek, akiknek egy új munkakörben például sokkal több ülőmunkát kell végezniük, számítógép mellé kerülnek vagy épp az ellenkezője történik – folyamatosan állva kell tölteniük a napot. A mozgásszegény életmód, főleg ha mondjuk az súlyproblémákkal, dohányzással is társul, növeli a problémák kialakulásának kockázatát. Ha a folyamat elindult, akkor, ahogy már szó esett róla, az idő múlásával egyre csak rosszabb lesz.

T.b.: Vannak olyan tevékenységek, amiket jobb, ha kerülünk, amennyiben visszérproblémánk van?

Dr. V.A.: Míg vannak olyan sportok, például a gyaloglás, a futás vagy épp a kerékpározás, amelyek segítenek megőrizni a vénák egészségét, a nehéz súlyok emelésével járó fizikai megterheléseket (testépítés) kerülni kell. Ugyanez igaz a nagy hővel járó programokra, mint a szoláriumozás, szaunázás, hiszen itt a meleg tovább tágítja az ereket. Egyébként a magassarkú cipők viselete is ebbe a kategóriába tartozik, ugyanis a 4-5 centiméternél magasabb sarkak instabillá teszik a bokát, amitől kevésbé kontrollálható a mozgás, az izomzat pedig kimerül a folyamatos korrekciótól.

T.b.: Hogyan segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében egy olyan hidrogél tapasz, mint a Venolite?

Dr. V.A.: A Venolite az ilyen problémák kezelésénél használt új, tapaszos forma képviselője, ami a tablettáktól eltérően úgy hat, hogy semmit nem kell bevennie használójának. A készítmény kettős hatású orvostechnikai eszköz, amiben egyfelől található egy központi hidrogél mátrix, ami egyfajta zselészerű rétegben tárolja a vizet: ennek folyamatos párolgása hűti az érintett területet, ami nyugtatja, enyhíti duzzanatok okozta fájdalmakat. A tapaszban természetes hatóanyagok is találhatóak, vörös szőlőből származó resveratrol, ami javítja az erek rugalmasságát, valamint citruskivonatból származó flavonoidok. Utóbbiak a test vérkeringését serkentik. Kombinát hatásával a Venolite frissebbé, könnyebbé teszi a lábakat, csökkenti a fájdalomérzetet. Mindezt gyakorlati használat igazolta.

T.b.: Honnét származnak a tapasztalatai a Venolite-tal?

Dr. V.A.: Két éve érgyógyászként  ismerkedtem meg a tapasszal, ami egy innovatív, dél-koreai technológiával, a már említett hidrogél mátrixra építve készül. Saját betegeken próbáltuk ki a hatását a munkám során és egyértelműen pozitív visszajelzések érkeztek, miszerint használ, érzetre is javít a lábak állapotán, míg a lábkörtérfogat is javult a kúrákat követően.

T.b.: Milyen formában hoz enyhülést egy ilyen tapasz a használójának?

Dr. V.A.: Természetesen, senki se arra számítson, hogy egy nap alatt, egyetlen tapasztól meggyógyul a lába. Általában azt lehet mondani, hogy egy rendszeres kúrát követően már érezhető javulás állt be használóinál. Az első tartósabb használat után a lábkörtérfogat még valószínűleg nem csökken, de a feszítő érzéstől megszabadulhatnak, valamint enyhül a duzzadás és a fájdalomérzet is.

T.b.: Mit értünk kúrán?

Dr. V.A.: Az első két hétben naponta felhelyezve 8-12 órás kezelést. Szerencsére a tapasz maga hosszan hat, akár 8 órán át, így nem kell sűrűn cserélgetni. Előnye amúgy, hogy éjszakai alváshoz felragasztva is hatékony, a ragadós felületének hála a helyén marad. Emiatt hatékonyabb, mint a hasonló hatású krémek vagy kenőcsök, azok ugyanis biztosan lekopnak a bőrről mielőtt minden hatóanyaguk felszívódna, a tapasz viszont nem mozdul el. A betegeimnek egyébként azt szoktam tanácsolni, ha olyan munkakörben dolgoznak, ahol a sok ülés vagy állás napközben is igénybe veszi a lábaikat, hogy bátran ragasszák fel a munkahelyükön is, hiszen a hűsítő hatás enyhít a kellemetlen tüneteken, a hatóanyagok pedig ugyanúgy teszik a dolgukat.

T.b.: Milyen praktikákat vethetünk be otthon, hogy segítsük a betegség megelőzését, állapotunk javulását?

Dr. V.A.: Tudom, most sokan felcsattannak majd, hogy ’könnyű mondani’, de fontos, hogy törekedjünk az ideális testsúly elérésére. Dohányosoknál szintén népszerűtlen tanács, de fel kell hagyniuk ezzel a szokással. Amennyiben tehetjük, válasszunk hajlékony, puha talpú cipőt és mozogjunk minél többet, miközben amennyire lehet, kerüljük a hosszan tartó, nehéz cipekedést. Egyébként segíthet még a forró-hideg víz váltogatásával zajló zuhanyzás is a lábakon, majd azok felpolcolása.

Ha tetszett az írás, szeretnél többet megtudni Venolite tapaszunkról, itt mindent megtalálsz!

Tudj meg többet!

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *