Csípő hátfájás, Derékfájás, hátfájás - Harcoljon a krónikus gerincfájdalom ellen

A csípő-keresztcsonti ízület gyulladása (sacroileitis)

Home Derék- és hátfájás Derék- és hátfájás Derékfájdalom lumbágó : Tíz felnőtt emberből nyolc számára okozott már problémát a csípő hátfájás, azaz lumbágó. A háttérben sokféle ok állhat.

hasmenés és ízületi fájdalmak

Derékfájás — csípő hátfájás érintő probléma Az ágyéki gerincszakasz különösen nagy erőbehatásoknak van kitéve, így nem csoda, hogy ez a gerinc legesendőbb, legsérülékenyebb szakasza. A derékfájások összefoglaló latin neve a lumbágó.

Ez természetesen igaz, de nem teljes mértékben fedi a valóságot, hiszen kellően rég álltunk két lábra ahhoz, hogy szervezetünk alkalmazkodjon ehhez a testhelyzethez. A probléma sokkal inkább abban rejlik, hogy testünket, gerincünket az életünk során csípő hátfájás megfelelően használjuk, túlterheljük. Az emberi test nem arra való, hogy egész nap üljön és görnyedjen, sokkal inkább arra, hogy folyamatosan mozogjon. Az ergonómia egyik legfontosabb feladata a helyes testtartás megéreztetése. A csípő hátfájás tartás alapja a medence megfelelő helyzetének, dőlésszögének beállítása, illetve annak megtartása aktív izommunkával.

A kellemetlen állapot nőket és férfiakat egyaránt érinthet, de nagyjából 50 éves kor fölött a menopauzát esetleg kísérő csontritkulás miatt a gyengébb nemnél magasabb az előfordulása. Mi a derékfájás oka?

Derékfájásról közérthetően

A lumbágó többnyire hirtelen mozdulatra, például helytelen emelésnél csípő hátfájás. Fő tünete a deréktáji fájdalom, amelyhez gyakran társul a gerinc melletti izmok merevsége.

a bokaízületek súlyos duzzanatát

A fájdalom elkerülése végett ugyanis olyan kényszertartást veszünk fel, amelytől begörcsölhetnek az izmok, ez a görcs a spazmus. A fájdalom esetleg a csípőízületbe, a farizomzatba vagy az ágyékba sugározhat.

csípő hátfájás természetes ízületi előkészítés

A kínt fokozhatja egy-egy tüsszentés vagy köhögés. A derékfájdalom hátterében nagyon sokféle ok állhat, például a csípő hátfájás testsúly az elhízás vagy a várandóssága gerinc csípő hátfájás izomzat gyengesége, a porckorongok kopása, egyes gyulladásos folyamatok, a csípő hátfájás, ritkán bizonyos daganatok, az alhasi szervek megbetegedései és különböző lelki okok is.

Határterület Sokan csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a fájdalmuk már elviselhetetlen, és a mozgásban is korlátozza őket.

Mi válthatja ki ennek a viszonylag védett helyen lévő ízületeknek a gyulladását?

Jobb lenne, ha ezt nem várnánk meg, és minél hamarabb orvoshoz fordulnánk! Hogy milyen orvoshoz? A gerincgyógyászat az ortopédia, a reumatológia, valamint az ideggyógyászat és idegsebészet határterülete. Keressünk csípő hátfájás egy olyan szakorvost, aki jártas a gerincproblémák kezelésében!

Csípő, („forgó”) vagy derék fájdalom?

Mint szakértőnk hangsúlyozza, a különböző alternatív gyógymódok például a manuálterápia vagy az akupunktúra sokat csípő hátfájás a panaszok enyhítésében, de mindenképpen javasolt először szakorvoshoz fordulni, aki felállíthatja a diagnózist.

Mivel a derékfájdalomnak nagyon sokféle eredete lehet, először a kiváltó okokat csípő hátfájás feltérképezni. Az orvosnál részletesen el kell mesélni, hol, mikor, milyen intenzitással jelentkeztek a panaszok, és hogy segít-e a fekvés, vagy nyugalmi helyzetben csípő hátfájás érezhető a fájdalom. Ezután fizikális vizsgálat következik, majd szükség szerint röntgen, CT és MRI segítségével alkotnak képet az elváltozásról.

csípő hátfájás

Fájdalomcsillapítás A derékfájások egy része néhány nap alatt magától is elmúlik. Ebben az időszakban a kemény — de nem deszkakeménységű! Keressük meg azt a testhelyzetet, amely mellett a legenyhébb a fájdalom.

csípő hátfájás a clavicularis vállízület ízületi gyulladása

Sokak számára az hoz enyhülést, csípő hátfájás fekvő helyzetben a lábukat lépcsőzetesen kicsit magasabbra csípő hátfájás. Ezzel tehermentesíthetjük a gerincet és megszüntethetjük a kényszertartást.

Mikortól mondható krónikusnak a hátfájás, és mit tehetünk ellene?

A megelőzés Mivel a derékfájás sokkal inkább civilizációs ártalom, mint a természetes öregedéssel járó állapot, sokat tehetünk a megelőzésért, különösen, ha már volt lumbágónk, és szeretnénk elkerülni a kiújulását.

Sajátítsuk el a helyes csípő hátfájás Ülés közben törekedjünk az optimális testhelyzetre: a csípő hátfájás zárjon be derékszöget a combunkkal, talpunk feküdjön a talajon; hátunkat tartsuk egyenesen.

Ha ülő munkát végzünk, óránként álljunk fel öt percre! Alváshoz válasszunk olyan matracot, amely terápiás fürdők ízületi fájdalmakhoz erővel tart ellen a törzs különböző részeinek. Ha lúdtalpasak vagyunk, használjunk megfelelő talpbetétet, a rossz alátámasztás ugyanis helytelen testtartást és így derékfájást eredményezhet.

A csípőfájdalom három fő oka

Ha nehéz tárgyat kell felemelnünk, azt ne előrehajlással, hanem egyenes törzzsel csípő hátfájás Ússzunk és sétáljunk sokat! Kerüljük a stresszt!

Borsi-Lieber Katalin A krónikus gerincpanasz a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban.

A tartós feszültség ugyanis az izmokra is kiterjed.

További a témáról