Az eukaliptusz: az ismerve ismeretlen, természetes gyógyító

Az eukaliptusz: az ismerve ismeretlen, természetes gyógyító

szerző Admin dátum 2018-08-16 in légzéskönnyítő tapasz, Spiranto

Ha a gyógynövények világáról beszélünk, az eukaliptusz igazi ismeretlen ismerős: zöld leveleit az azokat rágcsáló koalamacik miatt szinte mindenki fel tudja idézni, olajának illata pedig sokaknak egyből beugrik a téli megfázásokat kúráló inhalálásokra, orrcseppekre gondolva. De honnét származik, mitől értékesek hatóanyagai, és miért tisztelték gyógyerejét az ausztrál őslakosok évszázadokon át? Mindent elmesélünk kis gyógynövény-határozóink soron következő írásában! Plusz az is kiderül, mi teszi alkalmazását különlegessé olyan formában, mint Spiranto légzéskönnyítő tapaszunk. 😉

A növény neve görög eredetű, jelentése „jól fedett” vagy „beburkolt”, utalva ezzel a virágokat elfedő levélzetre. Botanikailag a mirtuszfélék sokszor örökzöld, keménylevelűekkel benépesített családjába tartozik. Bár hazánkban is rengeteg készítményben alkalmazzuk és generációk nőttek fel ismerve erejét, ez, a világ legmagasabb fái között számon tartott növény Európában csak a 19. században terjedt el. Eredeti hazája Tasmánia és Ausztrália, ahol igazi fa-matuzsálemként egyedei akár 250 éves korig élhetnek.

Míg felénk viszonylag új keletű az ismerete, hiszen a nyugati világ csak Cook kapitány 1770-es expedíciója után szerezhetett róla tudomást, az ausztrál őslakosok időtlen idők óta használják, sőt mindenre gyógyírt jelentő növényként tisztelik. Nem is véletlenül, hiszen a növénynek minden része tartalmazza az értékes illóolajat (a cineolt), ami egyszerre antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kitűnő köptető és görcsoldó. Ezenkívül hatékony fájdalomcsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó, stimuláló- és tisztító szer. Ismert még antireumatikus és dezodoráló hatásáról is. Az eukaliptusz nem csak gyógyászati szempontból értékes: hasznosítják rovarölőként is, kérgéből pedig papír készül.

Fantasztikusan szerteágazó élettani hatásaiból adódik, hogy gyógyászati használata is többféle lehet.

Alkalmazhatjuk főzetként, elsősorban légúti megbetegedések esetén. Ekkor érdemes 3-4 levelet egy fedett lábosban 10 percig forralni, majd az így elkészült főzetből naponta többször inni. Mellkasba dörzsölve hörghurut vagy asztma, inhalálva nátha esetében segíthet. Borogatásként gyulladásokat, égési sérüléseket, fájó ízületeket kezelhetünk vele.

Gyógyulni vágyók jó barátja orrdugulás idején:
tapaszba zárt hatóanyag
 

A fentiek tükrében látható, hogy az eukaliptusz kiváló szolgálatot tehet megannyi betegség esetében. De természetes formájában, vagy natúr olajként egy dologra biztosan nem képes: megadni a gondoskodó ápolás kényelmét. Ezen segít a Spiranto légzéskönnyítő tapasz, ami praktikus kialakításának hála, a lehető legközelebb áll ehhez az odafigyeléshez. Ruhára erősíthető, öntapadós felületében ugyanis már bevetésre készen áll az eukaliptusz olaj, olyan további, hatékony segítők társaságában, mint a menta- és levendula balzsamolajok, amelyek a rögzítés után kitartóan, akár 8 órán át ügyelnek légzésed szabadságára. A tapaszból felszabaduló eukaliptusz nyákoldó és fertőtlenítő hatással bír, így a menta és levendula társaságában eredményesen szünteti meg az orrdugulást, orrfolyást, más kellemetlen tüneteket.

Fedezd fel ennek a páratlan növénynek a gyógyító hatását saját bőrödön, lélegezz fel gondtalanul, természetesen a Spirantóval!

 


AJÁNLÓ

Tudj meg mindent a Spirantóról! >>

Tudj meg többet!

 

Készíttesd össze a Medigen.hu mobilos appjával a patikában!

Tedd a kosárba online a Pingvin vagy az Arcanum patikákban!

Szólj hozzá

Your email address will not be published. Required fields are marked *