Ujjízület sérülése

Ujjtörés és -ficam

Bármilyen sport ujjízület sérülése megtörténhet, és érdemes komolyan venni a sérülést.

fájdalom a vállízületeken, a karig terjedve

Az ujj általában akkor rándul meg, ha erős ütés éri az ujjhegyet. Olyan sportok közben a leggyakoribb, ahol a kezet erős ütés érheti egy mozdulat közben ujjízület sérülése kosárlabda.

Boross György Banális sérülés, mégis kellemetlen, ráadásul esztétikai hátrányt is okoz. Kézsebészeti praxisomban viszonylag gyakran találkozom ujjízület sérülése kéz ujjainak fedett feszítő ín sérülésével. Legtöbbször direkt behatás okozza, olyan is előfordul, hogy beakad valamibe az érintett ujj, a körömperc legörbül, és a páciens ettől a pillanattól kezdve nem tudja magától kinyújtani. A háttérben a végperc feszítő inának fedett, bőr alatti szakadása áll.

Kezelése Az ujjrándulás ujjízület sérülése nem súlyos és otthon is kezelhető, emiatt a legtöbb sportoló nem is foglalkozik vele. Azonban semmilyen körülmények közt nem szabad ezt alkalmazni, mivel ezzel a mozdulattal elszakíthatjuk az ínakat vagy akár ki is ficamíthatjuk az ujjbegyet.

ujjízület sérülése fájdalom és duzzanat az mutatóujj ízületében

A RICE jegelés, pihentetés, kompresszió, felpolcolás a legjobb kezelés ilyenkor. Először érdemes bejegelni az ujjat 15 percre, hogy enyhüljön a duzzadás, majd 15 percig pihentetni és megismételni újból, egészen addig, míg nem enyhül a fájdalom. Ezt követően érdemes sínbe helyezni az ujjat, ami a helyén fogja tartani. Bármelyik gyógyszertárban lehet sínt venni, de sok atlétikai elsősegély csomagban is megtalálhatóak.

ujjízület sérülése

Kapcsolódó cikkek

Végül, de nem utolsó sorban, tartsuk az ujjunkat a szív szintje felett, hogy a felgyülemlett folyadék és vér gyorsan ki tudjon ürülni a területről. Mikor forduljunk orvoshoz?

a kézízület gyulladása, mit kell tenni

Hat deformitást látsz az ujjadon, például véraláfutást, vagy nem tudod mozgatni ujjízület sérülése ujjad, azonnal orvoshoz kell menni. Ezek valószínűleg egy komolyabb problémának a tünetei, amely lehet akár  törés is. Ha nem kezeljük azonnal, komoly maradandó problémák ujjízület sérülése kialakulhatnak, például mozgásfunkció vesztés.

Finger Fitness 1 :Be a Genius!

Még ha nem is vagy biztos abban, hogy megrándult az ujjad, akkor is ajánlott orvoshoz fordulni, különösen akkor, ha napokkal később még mindig duzzadtnak látod. Prevenció Vannak olyan sportok, amik közben  könnyen megsérülhet az ujj. ujjízület sérülése

deformáló ízületi kezelés ujjain

Mint minden testrész, ha egyszer megsérül, az ujj is hajlamos lesz az újbóli megsérülésre. Azonban létezik pár megoldás, amivel meg lehet előzni a sérülést: viselj kesztyűt vagy kössed be a kezedet sport közben.

Ezen kívül léteznek még olyan spray-ek is, amik szárazon tartják a kezet, így jobban meg lehet ragadni a ujjízület sérülése a kezünkkel.

ujjízület sérülése

Ha már nagyon sokszor megrándult az ujjad, ezek a prevenciós technikák kihagyhatatlanok az ín védelmére ujjízület sérülése ficam vagy törés elkerülésére. Megsérült az ujjad?

Vedd fel velünk a kapcsolatot és segíteni fogunk a kezelésben és prevencióban, hogy ne kelljen többet a padon ücsörögnöd.

Máskor csak műtéti úton érhető el ujjízület sérülése gyógyuláshoz szükséges helyzet. A gyermekkorra jellemző növekedés miatt, a csontok különböző helyein történő törések több fajta eredménnyel gyógyulhatnak. A törés helyétől függően, a rendben lezajló csontgyógyulás mellet gyermekkorban lehet számítani növekedési ujjízület sérülése, remodellációra és túlnövésre. Mit jelentenek ezek a valóságban? Növekedési zavar a növekedési porcot ért sérülésnél alakulhat ki, ami azt jelenti, hogy a gyermek növése során a sérült rész nem növekszik, és ebből adódóan az ujj a nem növekvő rész felé elfordul, elgörbül.

További a témáról