Ujj zsibbadás

2 súlyos betegség az állandó zsibbadás hátterében - Egészség | Femina

Zsibbadás a kézben — az alagút szindróma tünetei Zsibbadás a kézben — az alagút szindróma tünetei A kar és ujj zsibbadás kéz gyengeségét és zsibbadását több dolog is okozhatja, többek közt gerinc probléma, keringési zavar, vagy túlerőltetés is. Kevesen ismerik azonban az egyik leggyakoribb okot, az alagút szindrómát.

ujj zsibbadás

Cikkünkből megismerheti kialakulásának okát, tüneteit és kezelési módjait. Mi az alagút szindróma? Kialakulhat a  könyökbena kar beidegzését biztosító karfonat körül, a lágyékhajlatban, a térd alatt, a lábháton, és leggyakrabban a  kéztőnél.

ujj zsibbadás lehetséges gőzölni az ízületek gyulladása esetén

Mitől alakul ki az alagút szindróma? Az alagút szindrómát a lefutó ideg mellett kialakult szűkület okozza, ami ezáltal nyomás alá helyezi az ideget.

Zsibbadás a kézben – az alagút szindróma tünetei

Ezt a szűkületet okozhatja sérülés, törés, gyulladás, csontkinövés, vérömleny, tumor, ujj zsibbadás vagy ízületi fejlődési rendellenesség is. Kéztő carpalis alagút szindróma esetén a csukló carpus csontjai közötti, szűk, alagútszerű mélyedésben futó inak túlterhelés vagy más ok miatt megduzzadnak, leszorítva az alattuk lévő nervus medianus ideget.

 • Alultápláltságot jelent.
 • Alagútszindróma 7 oka, 3 tünete, 6 kezelési módja [teljes útmutató]
 • Chondroitin készítmények artrózishoz
 • Sínbe rakás alagútszindróma kezelésére Ha a betegséget időben felismerték, a műtét nélküli kezelések is meghozhatják a gyógyulást.

A nervus medianus a vállon és a könyökön át ujj zsibbadás gerinc nyaki ujj zsibbadás a csuklóhoz vezető ideg, mely az alkar hajlító izmainak és több kézizomnak a beidegzéséről gondoskodik.

A könyöknél kialakuló cubitalis alagút szindróma esetén, a könyöktájon szűk, csontos csatornában haladó nervus ulnaris ideg kerül leszorítás alá.

Alagútszindróma áttekintés

Az ideget itt több behatás is érheti, ujj zsibbadás fordul át a felkarról az alkarra, a könyök hajlítása és ujj zsibbadás során pedig fokozottabban ki van téve megnyúlásnak is.

Bizonyos szisztémás betegségek mellett, mint a pajzsmirigy működési zavara, ujj zsibbadás arthritis, vagy a  cukorbetegség , jóval nagyobb az alagút szindróma kialakulásának kockázata is. Hogyan ismerhető fel a kéztő és a könyök alagút szindróma? A kéz beidegzéséről három ideg gondoskodik: a ujj zsibbadás nervus medianus amely a hüvelyk, a mutató és a középső ujjak  tenyéri oldalát, valamint ezek utolsó ujjperceit látja el, a singcsonti ideg nervus ulnarismely a gyűrűs és kisujj beidegzését biztosítja, valamint a kézhát hüvelyk, mutató és középső ujjait ellátó orsóideg nervus radialis.

ujj zsibbadás

ízületi és csont erősítő készítmények áttekintése

Ha ezen idegek közül valamelyik leszorítás alá kerül, az általa kiszolgált területen különféle neurológiai panaszok léphetnek fel. Ha a csukló csontjai közti szúk alagútban carpus futó középideg leszorítás alá kerül, az általa ellátott területek, ujj zsibbadás hüvelyk, a ujj zsibbadás és a középső ujjak zsibbadása jelentkezik.

csuklóízület kezelése

Eleinte csak időszakosan, nappal, majd éjszaka is, végül ez a zsibbadás állandósul. Egyre élesebb fájdalom, érzékelési zavar, érzészavar, tapintási érzéketlenség is felléphet, valamint az ujj zsibbadás, a tenyér elerőtlenedése is kialakulhat. A csukló ujj zsibbadás duzzadt, nyomás érzékeny, és a fájdalom mozgatáskor, elsősorban hátrahajlításakor fokozódik, gyakran az alkarba, valamint a vállak és a nyak felé sugárzik.

A betegség előrehaladott állapotában az ideget érő nyomás miatt a tenyér izmai sorvadni kezdenek, fogóerejük gyengül.

Alagútszindróma tünetei

A könyök alagút szindróma tünetei két fő csoportra ujj zsibbadás. Mivel a nervus ulnaris ideg kevert ideg, érző és motoros rostokat egyaránt tartalmaz, ezért a tünetek egyik csoportját az érzékeléssel kapcsolatos panaszok alkotják, mint a zsibbadás, érzéskiesés, fájdalom a gyűrűs és kis ujjban, vagy a villanyozó érzés a könyök enyhe ütésének hatására. A tünetek másik csoportja a kéz egyes izmainak működési zavara: a kéz belső kisizmai sorvadhatnak, a beteg a kezét ügyetlenebbnek, finom mozgásait sutábbnak érzi, kisujját sem jól hajlítani, sem ujj zsibbadás gyűrűsujja mellé szorosan zárni nem képes.

A könyök általában duzzadt, nyomásra érzékeny, különösen az ulnaris ideg mentén, mozgásterjedelme beszűkül.

 • Fájdalom a nyaki és a vállízület ízületeiben
 • Térdízület kezelési készítmények artrózisa kenőcs

A tünetek eleinte éjszaka jelentkeznek, a ujj zsibbadás előrehaladtával azonban nap közben is megjelenhetnek bizonyos tevékenységek végzése során. Mivel hasonló panaszokat más betegségek is okozhatnak, mint például gerinc problémák, túlerőltetés, vagy keringési zavar, javasolt ortopéd szakorvos felkeresése a tünetek okának felderítéséhez. Hogyan kezelhető az alagút szindróma?

 1. Ujjak zsibbadása ellen mit tud tenni?
 2. Mit tegyek?
 3. Mit kell tenni súlyos ízületi fájdalmak esetén?
 4. Az ujj zsibbadása meglehetősen gyakori jelenség, de általában csak múló, néhány percig tartó kellemetlenség.
 5. Fájdalom, rángatózó térdízület
 6. Zsibbad az ujjam: mekkora a baj? - EgészségKalauz
 7. Zsibbadás a kézben – az alagút szindróma tünetei
 8. Ujjzsibbadás - Mi okozhatja?

Alagút szindróma diagnózisa esetén a kezelés először konzervatív nem műtéti módon történik. A kéz és a könyök tehermentesítése, a csukló nyújtott, illetve könyök félig hajlított helyzetű éjszakai sínezése csökkentheti a csatornán belüli duzzanatot, több helyet hagyva az idegnek.

Súlyosabb esetekben, kiegészítésként nem ujj zsibbadás gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése, vagy közvetlenül a csatornába juttatott gyógyszerek szintén mérsékelhetik a csatornán belüli duzzanatot.

20. Idegbecsípődés megszüntetése egyetlen mozdulattal

További a témáról