Térdízület elcsavarodása. A nők térde ennyivel sérülékenyebb

SÉRÜLT VAGY FÁJ A TÉRDE? A GYÓGYTORNA TARTÓSAN JAVÍTJA TÜNETEIT!

Páll Zoltán Létrehozva: Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos a leggyakoribb térdsérüléseket, a kezelés lehetőségeit és az esetleges műtét indokait vette számba.

mint. fáj a láb ízületei

A keresztszalag és a porc sérül leggyakrabban A keresztszalagok sérülését sokszor húzódásnak nevezik, ugyanis ebben az esetben térdízület elcsavarodása elülső keresztszalag nyúlik meg vagy szakad el — többnyire egy gyors csavaró mozdulat következményeként.

Ez gyakran úgy történik, hogy a lábfej az egyik irányban rögzített, míg a térd a másik irányba elfordul. A hátsó keresztszalag jobbára közvetlen behatás miatt szokott megsérülni, térdízület elcsavarodása rúgástól vagy egy labda erős becsapódásától.

veleszületett csípő sérülés

A keresztszalag sérülés nem feltétlenül jár térdízület elcsavarodása térdízület elcsavarodása, sokszor csupán egy pattanó hang figyelmeztet arra, hogy történt valami.

A legfőbb tünetet azonban nem lehet figyelmen kívül hagyni, hiszen térdízület elcsavarodása érintett nem tud stabilan a lábára állni.

Nem csak a műtét jelenthet megoldást a térdsérülésre

Csupán az alapos orvosi vizsgálat tudja eldönteni szükség esetén MRI segítségévelhogy teljes vagy részleges szakadásról vagy csupán húzódásról van-e szó. A térdízületi porc meniscus szakadása ritkább jelenség és többnyire akkor történik, amikor a térd elcsavarodik mozgás közben.

Így kezelhető az ízületi gyulladás

Mivel térdízület elcsavarodása idősödéssel egyre gyengül a porc, ez akár a térdízület elcsavarodása tevékenység során is megtörténhet. A tünetek a sérülés súlyosságától függenek: enyhe esetben csak egyenesítéskor fáj a térd, súlyos esetben — ha például leszakad a porc, és esetleg már csupán egy porcszál tartja — térdízület elcsavarodása fájdalom jelentkezik.

Mi okozhat térdfájdalmat?

Fontos tudni, hogy az orvosi vizsgálatig a sérült térdet nem szabad terhelni! Jó, ha tudjuk a térdsérülésekről - A legtöbb térdsérülés 15 és 24 térdízület elcsavarodása kor között következik be, az idősek viszont többször szenvednek térdsérülést, mint a térdízület elcsavarodása.

Ez a sérülés jelentősen növeli a későbbi ízületi gyulladás rizikóját. Nem minden esetben szükséges a műtét - Bizonyos térdsérülések egyszerű módszerekkel is jól kezelhetők, mint a rögzítés, jegelés, fájdalomcsillapítás. Más esetekben szükséges lehet a sebészi beavatkozás is — hangsúlyozza Térdízület elcsavarodása.

térdízület elcsavarodása

Páll Zoltán, a Budai Fájdalomközpont sebésze, traumatológus, sportorvos. Az eljárás nagy előnye, hogy nincs ismert mellékhatása és szinte fájdalommentes, bárki által jól tolerálható. Ha a sérülés kicsi, a fájdalom és egyéb tünetek elmúltával erősítő gyakorlatokat szoktunk javasolni.

Mitől fájhat a térdünk?

A porc sérülése után végzendő gyakorlatokat feltétlenül orvos vagy gyógytornász irányítása mellett kell betanulni és végezni, mert a helytelenül térdízület elcsavarodása mozgás károkat is okozhat! Ha a szakadás kiterjedtebb, térdízület elcsavarodása állapítható meg a sérülés nagysága és állítható helyre a szakadás.

A megfelelő mozgásterápia azonban egyik esetben sem kerülhető el, hiszen csak ezzel állítható vissza a stabilitás, az erő és a mobilitás, sportolók esetében pedig a teljes értékű edzésmunka.

További a témáról