Nyár, a visszérbetegek pokla – így enyhítheted hatékonyan a tüneteket a kánikulában is

Nyár, a visszérbetegek pokla – így enyhítheted hatékonyan a tüneteket a kánikulában is

írta Admin ekkor: 2018-07-12 in hidrogél tapasz, Venolite

Manapság az életvitelből, munkavégzésből fakadóan egyre többeket kínoz a visszérbetegségek valamely formája, mely nyáron hatványozottan tudja rontani az életminőséget. Hogy mit tehetünk a betegség tüneteinek hatékony enyhítéséért a kánikulában, mik a kerülendő és a betartandó szabályok, valamint hogyan használjuk ilyenkor is a Venolite vénás tapaszt, abban Dr. Vértes András kardiológus, angiológus, belgyógyász volt a segítségünkre.

Tapasz Blog: Itt a nyár, a forróság, mikor sokszor még a milliméter vékony ruhát is nagykabátnak érezzük. A kánikula az egészséges emberek szervezetét is megterheli, de a visszérproblémákkal küzdőkét különösen. Miért jelent komolyabb bosszúságot a visszérbetegség az év legmelegebb heteiben, mint a többi évszakban?

Dr. Vértes András: Törvényszerűség, hogy a vénás betegségek mindig rosszabbra fordulnak nyár idején. Ennek hátterében az áll, hogy a nagy melegben kidagadnak az erek, romlik a vénás keringés, melynek feladata a vér körforgásában a visszamaradt anyagok (szén-dioxid, felesleges anyagcseretermékek) elszállítása. E keringés rosszabbodása egyenes utat jelent a visszérbetegségek tüneteinek romlásához, a nehézláb-érzet fokozódásához, a lábdagadáshoz. Annyira évszakfüggő ez a probléma, hogy például nyáron nem is javallott visszérműtétek elvégzése.

T.B.: Mit tehetnek a visszérbetegségben szenvedők, hogy enyhíteni tudják nyáron is a tüneteket?

Dr. V. A.: A visszereseknek mindig azt szoktuk ajánlani, hogy a nyári melegben fokozottan használják a gumiharisnyát, mely meggátolja az erek túlzott kidagadását, melynek, ugye, katalizátora a hőség. A gumiharisnyának azonban van egy hatalmas hátránya: finoman fogalmazva sem a legkényelmesebb viselet 30 fok körüli melegben. Mindemellett nyaralás idején sokan nem szívesen hordják a megjelenésükre gondolva. A harisnyát egy hosszúnadrág alatt el lehet ugyan rejteni, de például egy rövidebb szoknyához már nem szívesen húzza fel senki. A nyári szabadságok ideje jó lehetőséget kínál egy kis extra mozgásra, például családi kirándulások formájában. Aki teheti éljen vele, hiszen a mozgás segít a problémák enyhítésében. De ha lehet, legyen kényelmes a lábbeli, amit ehhez választunk.

T.B.: Mire figyeljünk, vannak-e javallott, nem javallott tevékenységek visszeresek számára nyáron?

Dr. V. A.: A visszérbetegség tünetei tevékenységtől függetlenül romlanak nyáron. Gyakorlatilag bármit csinálnak a visszér problémával küzdők, a szokásosnál komolyabb kihívás elé állítja őket a betegség nagy meleg idején. Az igazi fejtörést az ilyenkor népszerű nyaralások, valamint az azokra való felkészülés jelenti.

Hiszen:

  1. Sokan szeretnének egy kis „alapszínt” szerezni mielőtt a tengerpartra látogatnak, a szoláriumozás (ami további forróságnak teszi ki a testet) azonban a nagy melegben extra fenyegetést jelent a vénáknak.
  2. A nyaralás idején általában mindenki pihenni szeretne, így még kevesebb mozgással társul ez a pár nap, miközben a forróság nem kíméli az ereket.
  3. A wellness feltöltődések szaunázásai, meleg vizes medencéi is csak tovább nehezítik a vénák dolgát.

Természetesen nem elvárható, hogy valaki a visszerekre tekintettel edzéstervvel érkezzen a szállodába vagy gumiharisnyában a medence partjára. Emiatt szoktuk javasolni a betegségben szenvedőknek, hogy nyáron használják inkább fokozottan az olyan alternatív megoldásokat, mint a kettős hatású Venolite vénás tapasz.

T.B.: Mit tud a Venolite tapasz?

Dr. V. A.: Ez az orvostechnikai eszköz a zselés állagú központi hidrogél mátrixában tárolt víz párolgásával hűti a fájó lábakat, ami a duzzanat és fájdalom csökkenéséhez vezet. Emellett a tapaszban levő természetes növényi hatóanyagok, flavonoidok, antioxidánsok – amilyen a rezveratrol is – jótékonyan enyhítik a vénafal rugalmasságának csökkenése miatt kialakult tüneteket. Kiválóan tapad, így attól sem kell félni, hogy esetleg lepottyan a vádliról. Bár az is igaz, hogy ha a lábak nem simák, erősebb szőrzet borítja őket, akkor a betegeknek tanácsos rögzíteni, mert a szőrszálak rontják a tapadást. Nem akadályozza a mozgást, és ami így nyáron talán a legfontosabb: egy cseppet sem rontja, sőt javítja a hőérzetünket. Utóbbi miatt szerencsésebb megoldás, mint a hasonló problémákra kitalált kenőcsök, hiszen azok a melegben könnyen ragacsos vagy bevonatszerű érzetet kelthetnek a végtagokon.

 

T.B.: Hogyan használjuk a Venolite vénás tapaszt? Alkalmanként elég feltenni vagy kúrákban érdemes gondolkodnunk?

Dr. V. A.: Mindenképpen kúraszerűen kell használni a tapaszokat, hiszen akkor fejtik ki hosszan tartó, jótékony hatásukat. Javaslatunk szerint először egy 4-5 napos kúrát kell indítani, a Venolite tapaszokat pedig célszerű ilyenkor este, éjszakára felhelyezni. Így miközben alszunk, a tapasz hatékonyan segít megviselt ereinken, és attól sem kell tartani, hogy leválna a lábunkról. Jól tapad, sem az ágynemű, sem pedig a forgolódás nem jelent veszélyt ránézve. Egyetlen fontos kiegészítés az utóbbihoz: a nem sima, erősebb szőrzettel borított végtagokra helyezve érdemes a tapaszokat az esti alváshoz is külön rögzíteni. A kúra után tartsunk 2-3 hét szünetet, majd szükség esetén ismételjük meg az egészet. Használatával vénás problémák esetén csak nyerhetünk: a megoldás ugyanis nem befolyásolja megjelenésünket, nincs kihatással napi programunkra, ráadásul úgy élhetünk meg állapotjavulást, hogy egyetlen tablettát sem kellett bevennünk, semmit nem kentünk magunkra, csak és kizárólag természetes hatóanyagokkal enyhítettük a panaszainkat.

Tetszett, amit olvastál?

Tudj meg mindent a VENOLITE tapaszról! >> 

Tudj meg többet!

 

Szeretnéd megvásárolni?

Készíttesd elő a legközelebbi patikában a Medigen.hu telefonos appjával!

Kattints ide: https://medigen.app.link/hQ3DDI8FUM

Rakd a kosárba!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *