Metacarpophalangealis arthrosis

metacarpophalangealis arthrosis

Ez a tankönyv abban a korban készült, amikor a reumatológia mint önálló tudományág különvált az általános belgyógyászattól. Az azóta eltelt időszakban az ízületi gyulladás megítélése jelentősen változott.

Nem mozog, fáj a hüvelykujja? Így kezelhető az ízületi gyulladás

Az ismeretek és a diagnosztikai eszközök fejlődésével újabb és újabb típusokat különböztetünk meg, részletesebb információkat nyertünk az arthritisek patológiájáról, és ezek átfordításával metacarpophalangealis arthrosis hatásosabb és tolerálhatóbb kezelések jelentek meg.

Mindez jelentős javulást hozott a betegek állapotában, aktivitásában, életminőségében és a várható élettartamban. Patológia A rheumatoid arthritis legfőbb jellegzetessége a synovium, az ízületi tok belső felszínét képező szövet gyulladásos proliferációja.

Az így kialakuló pannus a tok tapadása mentén a porc és a csont reszorpciójával hozza létre a betegségre jellegzetes eróziókat.

Betegség megnevezésének szinonímái:

metacarpophalangealis arthrosis Az ízületi porc pusztulása az ízületi rés szűküléseként jelenik meg. A betegség azonban szisztémás jellegű, amit az akutfázis-reakció emelkedett süllyedés, CRP és leukocytosis és az extraarticularis manifesztációk bőr, szem, szív, tüdő, vese, idegrendszeri és gyomor-bél rendszer támasztanak alá.

A metacarpophalangealis arthrosis arthritisről sokáig úgy hitték, hogy infekció következménye, elsősorban a Mycobacterium tuberculosis etiológiai szerepe merült fel. A betegség immunológiai eredetére a reumafaktor leírása hívta fel a figyelmet, amit későbbiekben a citrullinált peptidek elleni autoantitestek kimutatása és a klinikai diagnosztikába történt bevezetés erősített meg 2. A gyulladás kialakulásában és tartós fennmaradásában metacarpophalangealis arthrosis játszó citokinhálózat felismerése kiszélesítette a terápiás lehetőségek spektrumát.

Sokáig úgy tűnt, hogy az egyes citokinek között ezek redundáns és pleiotrop hatásának következtében nincsen alá- vagy fölérendeltségi viszony. Azonban a TNF-alfa-gátlók 3 és további biológiai kezelések 4 hatásossága bebizonyította, hogy az immunrendszer működésére a metacarpophalangealis arthrosis szabályai érvényesek: az immunhálózatban léteznek kulcsfontosságú pontok, amelyek gátlása gyulladáscsökkentő hatású.

Diagnózis, klasszifikáció A rheumatoid arthritis diagnózisa alapvetően klinikai, alapja a synovitis kimutatása. Ennek legegyszerűbb és máig leghatásosabb módja a fizikális vizsgálat, amelynek során az érzékeny és a duzzadt metacarpophalangealis arthrosis számát rögzítjük.

Metatarsophalangealis izületi arthrosis

Kétséges esetekben az ízületek ultrahang- vagy MR-vizsgálata nyújt segítséget. Hosszú évekig az ben metacarpophalangealis arthrosis American College of Rheumatology ACR klasszifikációs kritériumait 5 használtuk a betegség diagnosztizálására 1. Ez nemcsak a betegek klinikai vizsgálatokba történő beválasztására alkalmas, hanem metacarpophalangealis arthrosis hétköznapi gyógyításban is alkalmazható.

Ezek a kritériumok azonban nem támogatják a korai arthritisek felismerését, ezért ben új kritériumok bevezetésére került sor 6.

Ez az eszköz a korai, még ízületi deformitást, radiológiai eltérést nem mutató esetek diagnosztizálásában segít. Ennek jelentőségét az adja, hogy az arthritisek hosszú távú kimenetelének egyik metacarpophalangealis arthrosis tényezője a kezelés elindításának időpontja.

A reuma és a számítógépes munka is rizikófaktor

Kezelés Az arthritisek kezelését sokáig arra a téves feltevésre alapozták, hogy infekció eredményeként jönnek létre. Landé volt az úttörő, aki aranysót alkalmazott a reumatológiai betegségek kezelésére. Közben az első és a második világháború adott lökést az orvosi kutatásoknak. Ezek eredménye lett a mustárgáz és ennek távoli rokona a methotrexat, valamint bővültek az immunológiai ismeretek, különös könyök metacarpophalangealis arthrosis ízületek a transzfúziós igény miatt a vércsoportok leírásával.

A szulfaszalazint is eredetileg antibiotikumként fejlesztették, később derült ki, hogy hatásos gyulladáscsökkentő szer, nemcsak rheumatoid arthritisben, hanem gyulladásos bélbetegségben is.

metacarpophalangealis arthrosis

Az ötvenes években a szteroid, majd a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek alkalmazása hozott jelentős előrelépést a reumatológiai betegségek kezelésében.

Ezek a metacarpophalangealis arthrosis sokszor komoly mellékhatások árán javították a betegek állapotát, és annak ellenére, hogy többé-kevésbé enyhítettek a panaszokon, az ízületek progresszív károsodásán nem sokat változtattak. Ezt illetően a es és as évek hoztak áttörést a betegségmódosító szerek elterjedésével.

A teljes remisszió elérése is reális cél lehet

Ide tartozik a klorokvin, a szulfaszalazin, a methotrexat, a leflunomid és a ciklosporin A. Ezek metacarpophalangealis arthrosis gyógyszerek lassan, 4—8 hét alatt fejtik ki hatásukat, de szteroidspórolók a szteroid adagját csökkenteni lehet, akár el is lehet hagyni és metacarpophalangealis arthrosis az ízületi károsodás jelentősen lassítható, valamint pozitív hatásúak a gyulladást kísérő cardio- és cerebrovascularis betegségekre.

porcbetegség a térdben

Az immunbiológiai ismeretek és a biotechnológia fejlődése tette lehetővé, hogy az immunhálózatba szelektív módon beavatkozzunk monoklonális antitestekkel, illetve szintetikus fúziós fehérjék révén. Ezek a gyógyszerek egy-egy szolubilis metacarpophalangealis arthrosis sejtfelszíni fehérje blokkolásával képesek gátolni metacarpophalangealis arthrosis immunrendszer aktivációját, ezáltal gyulladáscsökkentő hatásúak.

Nem mozog, fáj a hüvelykujja? Így kezelhető az ízületi gyulladás

A fejlesztések célpontjaként számos molekula szerepelt, de mindössze néhány kezelési mód került klinikai bevezetésre 2. A legtöbb gyógyszer a TNF-α-t köti meg, míg mások az ILreceptort, az immunsejtek összekapcsolódását és egymás metacarpophalangealis arthrosis kostimulációgátlókilletve a B-lymphocyták számát és működését gátolják. A csípőízület fájdalma melyik orvoshoz biológiai kezelés korlátja, hogy fehérje természetű anyagok, így csak parenterális formában alkalmazhatók, illetve a szállításuk hűtőlánc kialakítását igényli.

Emellett használatuk során az infekcióhajlam fokozódik, a betegeket csendes hepatitis- és tbc-fertőzés irányában szűrni kell.

Tényeken Alapuló Orvostudomány Módszertani Ajánlások

A biológiai kezelések mindemellett drágák, a költségüket az elmúlt években megjelent biohasonló gyógyszerekkel lehet mérsékelni. Ezek a molekulák a metacarpophalangealis arthrosis paramétereikben oly fokban hasonlók az eredeti gyógyszerhez, hogy hatásuk és mellékhatásuk nem tér el.

A biológiai kezelések a direkt gyulladáscsökkentő hatás mellett rendelkeznek betegségmódosító hatással is: a hatékony fájdalomcsillapítás és gyulladásgátlás mellett az ízületi károsodást és a radiológiai progressziót egyaránt gátolják nagyjából egyforma hatásossággal 9. Metacarpophalangealis arthrosis a legfrissebb fejlesztési irányt az intracelluláris jelátviteli rendszerek gátlói képezik. Ezek kis molekulájú, szájon át, tabletta formájában alkalmazható gyógyszerek Előnyük az egyszerű alkalmazhatóság; a hosszú távú hatásosságot és biztonságosságot illetően most folynak a klinikai vizsgálatok.

Metacarpophalangealis arthrosis nem mindegy, hogy mikor indul a metacarpophalangealis arthrosis.

A főként 40 év feletti nőket érintő betegség életminőséget rontó következményeiről és a kezelés metacarpophalangealis arthrosis jelentőségéről dr. A hüvelykujj fájhat, merevvé és erőtlenné is válhat A hüvelykujj ízületét érintő gyulladásaz arthritis többnyire az osteoarthritis egy formája, ami jobbára a terhelés és a metacarpophalangealis arthrosis miatt alakul ki. A nagy igénybevétel miatt ugyanis folyamatosan kopik az itt található porc ahogyan a porcok általábanés ezzel párhuzamosan az ízület is károsodik.

Minél hosszabb a metacarpophalangealis arthrosis fellépésétől számított idő, annál gyakoribb és súlyosabb az irreverzibilis ízületi károsodás. Ugyanaz a kezelés hatásosabb, ha korán alkalmazzuk, mint ha később. Az EULAR as ízületek metacarpophalangealis arthrosis után szerint az első panaszok fellépésétől számított 6 hónapon belül kell elkezdeni a kezelést, hogy megfelelő hatásosságot érjünk el A kezelés elindításakor meg kell határozni a kitűzött célt, amit el akarunk érni treat-to-target.

Ez az elgondolás az orvoslás más területein alakult ki, ahol egy paramétert meg metacarpophalangealis arthrosis határozni a betegség állapotának leírására, mint a vérnyomás, a vércukorszint vagy a lipidértékek. A rheumatoid arthritis összetett betegség, ezért az aktivitása nehezen jellemezhető egy értékkel, de összetett index segítségével több paramétert tudunk egy számmal jellemezni.

A DAS28 disease activity score 28 28 ízület duzzanata és nyomásérzékenysége mellett a beteg véleményéből vizuális analóg skála segítségével és a vörösvérsejt-süllyedésből vagy a CRP-értékből kalkulált érték.

metacarpophalangealis arthrosis

Ennek nagysága jelzi a betegség aktivitását, időbeli változása pedig a metacarpophalangealis arthrosis vagy a romlást. Korai arthritis esetén a teljes remisszió elérése reális cél lehet, de régóta fennálló ízületi gyulladásban — főleg, ha egyéb komorbiditások is jelen vannak — az alacsony metacarpophalangealis arthrosis az elvárható cél Ennek eredményeként ma már a betegek életminőségének, a családi és munkahelyi funkcióiknak a megőrzése és javítása a legfőbb motiváció a kezelés során.

További a témáról