A MENTA: felfrissülés testnek és léleknek már évezredek óta

A MENTA: felfrissülés testnek és léleknek már évezredek óta

írta Admin ekkor: 2018-07-05 in hidrogél tapasz

Amennyiben meg kéne neveznünk az első gyógynövényt, ami eszünkbe jut, jó eséllyel sokan a mentával rukkolnánk elő. Ez nem is véletlen, hiszen egyik legősibb gyógynövényünk ez az elsőre jelentéktelennek tűnő, illatával mégis magával ragadó lágyszárú. Napjainkban a menta már nem csak a gyógyászatban népszerű, a kozmetikai iparon át a konyhaművészetig számtalan területen előszeretettel használják. Nem mellesleg találkozhatsz vele hidrogél tapaszainkban is. Történetéről és élettani hatásáról mesélünk első gyógynövény kalauz írásunkban.

Az emberiség évezredek óta ismeri és alkalmazza a mentát különböző egészségügyi panaszok esetén. Az időszámításunk előtti 1500-ból származó Eberis papirusz arról tanúskodik, hogy a korabeli egyiptomi orvoslás egyik alapköve volt. Ennek ellenére a növény ma is ismert neve a görög mitológiából ered: egy történet szerint Minthét, a szépséges nimfát Perszephoné változtatta illatos növénnyé féltékenységből, miután az szemet vetett az alvilág urára és Perszephoné férjére, Hádészra. Ennek megfelelően a görög orvoslásban is jelentős szerepet játszott ez a gyógynövény. Hippokratész, az európai orvoslás atyja, elsősorban fejfájás esetén javasolta használatát. A rómaiak étvágygerjesztőként vagy éppen a lakomák utáni enyhülés érdekében rágtak friss menta leveleket – ezzel megelőlegezve a ma már világszerte elterjedt rágógumik használatát.

Menta alatt ma elsősorban a borsmentát értjük, melyet a 17. században két mentafaj keresztezésével hoztak létre.

Ennek a variánsnak a gyógyászati előnyei olyan szerteágazóak, hogy felsorolni is nehéz. A legfontosabbak között van jelentős simaizom-görcsoldó, gyulladásgátló, emésztésjavító, baktérium- és gombaellenes, légút tisztító, köptető – nyákoldó, izomlazító és enyhe helyi érzéstelenítő hatása. Ebből kifolyólag rendkívül hatékonyan alkalmazható emésztőrendszeri, légzőszervi, mozgásszervi és idegrendszeri panaszok esetében.

Külsőleges alkalmazása kiváló eredményeket mutat reumás panaszoknál, izomfájdalmaknál és bőr problémáknál. Illóolaja a hidegérzékelő receptorok serkentésével hűsíti, megnyugtatja a bőrt.

Ha még mindig nem elég a menta hihetetlen tulajdonságaiból, álljon itt még egy: ezt a csodanövényt bárki könnyedén nevelheti otthon a kiskertben, a balkonon, de akár egy napfényes konyhaablakban is. Nincs szükség másra, mint egy egészséges tő mentára, gyakori öntözésre és némi napfényre.

Amennyiben pedig kertészkedés nélkül tapasztalnád meg a bőrödön a menta jótékony hatását, ICY Menthol tapaszunk vagy Spiranto légzéskönnyítő tapaszunk használatával mindezt könnyedén megteheted.

Az Icy Menthol egy természetes, izomláz, izomhúzódások és rándulások kellemetlenségeinek csillapítására kifejlesztett hidrogél tapasz, amiben az innovatív hidrogél mátrixba zárt víz hűsítő erejét a menta értékes balzsamolajával fokoztuk.

A Spiranto ruhára ragasztható, öntapadó légzéskönnyítő tapasz, ahol a menta illóolaja az eukaliptusz és a levendula társaságában fejti ki jótékony hatását, megszüntetve a megfázás vagy allergia okozta orrdugulást. Ez a tapasz 2 évnél idősebb gyermekeknél és felnőtteknél javasolt, különösen a kellemetlen éjszakai orrdugulás megszüntetése érdekében.

Mindkét tapasz innovatív technológiával előállított orvostechnikai eszköz, melyek a világ mintegy 40 országában és már hazánkban is elérhetőek a patikákban.

 

Tudj meg mindent az ICY-ról!

Tudj meg többet!

 

Tudj meg mindent a Spirantóról!

Tudj meg többet!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *