A gyógyítás régi-új technikája, ami az eredményen túl megőriz embert, természetet is: a hidrogél tapasz története

A gyógyítás régi-új technikája, ami az eredményen túl megőriz embert, természetet is: a hidrogél tapasz története

írta Admin ekkor: 2018-08-01 in hidrogél tapasz, történelem

Ha ma azt mondjuk: tapasz, az emberek többsége a sebtapaszra vagy a tyúkszemtapaszra gondol, pedig a tapaszok a legősibb gyógyszerformák közé tartoznak. Az ókor sebekre és különféle bőrbetegségekre helyezett zúzott-tépett növényi masszáitól persze nagy utat jártak be napjaink modern megoldásáig, de működésük, hatásuk alapvetései megmaradtak. Formálódásuk lekövette az emberi társadalomban bekövetkező fordulatokat, így az innovációknak és dermatológiai kutatásoknak hála mára sokkal okosabbá, tervezhetőbbé vált működésük, mégis maradt bennük valami emberi, természetes. Fejlődésük csúcsát ma azok a hidrogél tapaszok jelentik, amelyeket az OrientalDoctor tapaszcsalád termékei között is szemügyre vehetsz, kipróbálhatsz. A mostani alkalommal az ezek kifejlesztéséig vezető, hosszú évtizedekre nyúló történetről mesélünk dr. Mikulásik Endre, az SZTE címzetes egyetemi docensének vendégírása segítségével a tapaszblogon, aki gyógyszerformák történetét kutatja szabad idejében gyógyszerészként.

Az ókori iratokban több helyen találhatók olyan tanácsok, amik szerint zúzott-tépett növényekből készült masszát helyeznek a sebekre és különféle bőrbetegségekre, majd azokat szövettel, gyolccsal, fakéreggel rögzítve segítik elő a mielőbbi gyógyulást. Itt kezdődött a történetünk. Ez a tapasztalat teljesen univerzális az írott emberi történelemben, minden nép írásos vagy szájhagyomány útján terjedő emlékezetében megtalálható. Jó tapaszt csinálni és azt jól használni mindig komoly szakértelmet igényelt, mai szóval „kézműves” munka volt. A hatóanyagon és a hordozón kívül nagyon sok függött attól, hogy a készítő mennyire vette figyelembe a felhasználás során felmerülő igényeket és lehetőségeket.

A kezdetek

Ha az ipari gyógyszerészet tapasz-gyökereit keressük, vissza kell mennünk a múlt század 20-as, 30-as éveibe, a kézműves gyógyszerészet fénykorába. Az 1934-ben megjelent IV. Magyar Gyógyszerkönyv „Emplastra” (Tapaszok) fejezetében több ilyen készítményt is találunk a kőrisbogár őrleményből készült hólyaghúzó tapasztól kezdve (Emplastrum cantharidatum) a higany tartalmú, erősen fertőtlenítő tapaszig bezárólag, amelyet fertőzött sebekre alkalmaztak (Emplastrum Hydrargyri).

A mai szemmel nézve nagyon súlyos hatású, rendkívül hatékony, de sokszor mérgező hatóanyagok és a felhasználási cél jól jelzi, hogy ebben a korban a tapaszok rendkívül fontos szerepet játszottak, sokszor harctéri körülmények között alkalmazták őket, vagyis a gyógyítás egyik leghatékonyabb eszközeinek számítottak. Mindent kellett tudniuk, amit ma egy korszerű formától elvárunk: a könnyű használhatóságot, a biztonságos alkalmazhatóságot, a gyors és jól érezhető, tartós hatást és a hosszú eltarthatóságot.

A készítési eljárásukban minden fellelhető, ami a mai kor tapaszaiban megtalálható: a lágy és jól tapadó massza, amit kiváló minőségű szövetre hengereltek rá kb. 1 mm-es vastagságban és a használat előtti ragadást megakadályozó viaszos védőfólia.

Míg Magyarországon elsősorban a bőr betegségeinek és a sebek kezelésének voltak eszközei, addig Európában sokkal szélesebb körben alkalmazták őket, felismerve az általuk nyújtott gyógyászati előnyöket. A korabeli gyógyszerkincset feldolgozó leghíresebb monográfia, a „Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis für Apotheker, Arzte, Drogisten und Medizinbeamte” (Springer, Berlin, 1930) több mint 3200 oldalán száznál is több különféle kisüzemi vagy ipari gyártásból forgalomba került tapaszt ismertet. Találhatunk köztük gyomorgörcs, puffadás, meteorizmus elleni tapaszt, amit a gyomortájékra felhelyezve használtak építve benne az illóolajok erejére (Emplastrum aromaticum) épp úgy, mint az akkoriban nagyon divatosnak számító élénkszínű tapaszokat, mint az Emplastrum Plumbi rubrum, vagyis vörös ólomtapasz. Az ólomoxidból a narancsvörös színű ásványi változatot (közismert néven: minium) vagy vörös vasoxidot és a sötétvörös „sárkányvér”-t (Sanguinis Draconis=Dracaena cinnabari Balf. növény megszárított, nedve) kevertek bele. Ez utóbbi magas flavonoid-tartalmánál fogva elősegítette a gyógyulást és jótékonyan hatott a keringésre. De voltak ízületek, fájdalmas végtagok kezelésére szolgáló szénfekete tapaszok is.

A gyógyszertechnológiai értelemben vett hidrogél tapaszok ősei is ebben a korban keletkeztek, lényegileg azonban megegyeztek a mai verziókkal.

Egy megoldás, ami utat nyit a gyógyszeripari felhasználáshoz

A lehetőséget a gyógyszeripari minőségben és mennyiségben megjelenő zselatin források teremtették meg. Míg a hagyományos tapaszok bázisa zsíros alapanyagokból készült (viasz, disznózsír, növényi olajok) és a romlás megakadályozása céljából nem is tartalmazhattak vizet, addig a zselatin vízben forrón oldva és kihűtéssel lapokká alakítva ragyogó lehetőséget adott akár 80% víz felületen tartására is. A létrehozott lapok – akkori viszonyok között – rendkívül nagy tisztaságban voltak előállíthatók. Eltarthatóságuk nem volt hosszú, de a készítés gyorsan és egyszerűen megoldható volt, így – a gyógyszertári hálózat kialakulásával – gyakorlati hátrányt nem okozott.

A létrehozott új gyógyszerformát „Lamellae gelatinae” (zselatin lapocskák), „Lamellae ophtalmicae” (szemészeti lapocskák), vagy csak egyszerűen „Gelatina” (zselatin) néven nevezték, hozzátéve a hatóanyag nevét.

A szemészet fedezte fel legkorábban az új formában rejlő lehetőségeket, hiszen a lágy, finom lemezes zselé állagú tapasz mind a szemhéjra, mind a szemgolyóra felhelyezhető volt és ott tartós hatást váltott ki. Legfontosabb hatóanyagai akkoriban az érzéstelenítőként alkalmazott kokain, a pupillatágító atropin, homatropin, a hályog elleni fizosztigmin és az univerzális csodaszerként használt morfin voltak.

A zselatin-víz keverék nagyon szépen előállítható és kezelhető gélt ad, de eléggé törékeny, ami problémákat okozhat a használatnál. Emiatt próbálták a hidrogél lemezke sajátosságait javítani. A tapadóképességet gumiarábikum, tragakanta, míg a rugalmasságot glicerin, méz, kakaóvaj és olajok hozzáadásával javították.

A sebészet volt a másik nagy terület, ami rákapott az új hidrogél tapaszra. Már nagyon korán elkezdték Lugol oldattal (jód+kálium-jodid keverék = erős, nem csípős vizes, jódos fertőtlenítőszer) készíteni a lemezeket. Ezeket közvetlenül a sebes felületekre tudták helyezni, ami a kötés alatt megbízhatóan fertőtlenített és nyugtatta a sokszor lobos sebet. A beteg így ritkább gondozást igényelt és biztosabban gyógyult. A jódos glicerin-tapaszt magába a sebbe is be lehetett helyezni, hiszen az természetes anyagokból állt és a sebből fel tudott szívódni. Sokszor bele is varrták a nagyobb műtétek keltette sebekbe, ami akkoriban rendkívül korszerű ellátásnak bizonyult.

A kozmetika sem akart kimaradni a fejlődésből, így hamarosan számtalan hidrogél tapasz lett kapható az üzletekben. Ezek között épp úgy találhatunk hámlasztó készítményeket és fertőtlenítő „bőrlakkokat”, mint a glicerin és a méz erejét ötvöző Kalodermát, amit az örök ifjúság reményében vetettek be.

A világháborúk eltörlik a kézműves gyógyszerkészítés korszakát

A 30-as évektől nagyot változott a világ szemlélete és gyógyítás iránti igénye. A szép és igényes kézműves világ a perifériára szorult, helyét átvette a nagy tömegben szintetikus hatóanyagot tartalmazó tabletták világa. „Beveszem és elfelejtem a betegséget!” – lehetne a szlogen egészen az ezredfordulóig. Az olcsón, tömegtermeléssel előállított, bárki számára megfizethető gyógyszereknek hála megnőtt a várható életkor, mederben tarthatók lettek a népbetegségek, eltűntek az életveszélyes világjárványok. Tündöklő felemelkedése, rohanása volt ez a világ gyógyszeriparának. Azonban eljött egy pillanat (a szakemberek generikus válságnak hívják), ahol elfogyott a szusz a versenyzőkből, kimerültek a tartalékok és egyszer csak azzal szembesült mindenki, hogy a történetből épp az tűnt el, akinek megsegítéséért a fejlődés elindult: az ember.

Helyét a „fogyasztó”, finomabban fogalmazva: „beteg” vette át, aki egy statisztikai tényező a gyógyszermarketing eszköztárában. A gyógyítás és gyógyulás folyamatából így egy olyan igény marad ki, ami elemi, manapság mégis sokszor elsiklunk felette: a szakirodalom ezt úgy hívja „unmet need”. Magyarul talán úgy lehetne legjobban visszaadni, hogy valami olyan igény, ami ott szunnyad benned, de nem tudsz róla, pedig lehet, hogy nagyon fontos. Az igény a lázas gyermekben az anya hűsítő kezére, simogatására. Az igény a kedves érintésére, amikor gondoskodik rólam. És valami olyan megoldásra, ami meggyógyít, amit jó magaménak tudni, jó bízni benne, jó kézbe venni, és közben simogat, hűsít, enyhíti a bajt.

Egy régi-új megoldás, ami segít megidézni az emberi érintést: a hydrogel patch

A régi kéziratokból, ügyesség és technológia segítségével újjászületett tapaszok világa, amit ma már „hydrogel patch” (vizes gélből álló folt) néven ismer az orvostudomány, ezt az űrt képes hatékonyan kitölteni.

Mindent tud, amit közel 80 éve beleálmodtak: szép, gyönyörűen hidratál, hűsít, tartósan és erősen hat, nagyon könnyű kezelni és mindig magunkkal hordhatjuk. Nagyon komoly dermatológiai kutatások alapozzák meg az összetételt, kapcsolt tudományok eredményei alapján modern elvekkel tervezik meg a hatóanyagok felszívódásának dinamikáját, számítógépek vezérlik a gyártó gépsorokat, ma már nem tartalmaznak semmiféle káros anyagot, de a lényeg, vagyis a természetes hatóanyagok sora és a gyártástechnológia változatlan.

Még szakembernek is izgalmas ismerkedni velük, de az igazi élményt az olyan hús-vér embereknek jelenthetik, akiknek a bajok orvoslása során ugyanolyan fontos az emberi érintés, a természetesség, mint az eredmény.


AJÁNLÓ

Tetszett, amit vendégszerzőnktől olvastál?

Ismerkedj meg az OrientalDoctor tapaszcsalád termékeivel részletesen, amelyek ezeknek az orvostechnikai eszközöknek a csúcsát teszik számodra elérhetővé.

ICY Menthol tapasz az izomláz, izomhúzódások, rándulások kellemetlenségeinek természetes enyhítésére.

Tudj meg többet!

 

Venolite vénás tapasz a visszérproblémák okozta ólomnehéz lábakra.

Tudj meg többet!

 

Frio Pad hűtőtapasz hőemelkedések kíméletes kezelésére.

Tudj meg többet!

 

Spiranto légzéskönnyítő tapasz megfázás vagy allergia okozta orrdugulás természetes megszüntetéséhez.

Tudj meg többet!

Szólj hozzá!

Your email address will not be published. Required fields are marked *